søndag 1. mars 2009

Cast - Problembarn


Musikkvideoen jeg har valgt å dele er ”Problembarn” av Cast Zoobon (Geir Kristiansen). Sangen er fra albumet med samme navn, som ble utgitt i 2005, og faller under sjangeren rap/ hip hop.
Teksten handler om livet til Cast. Han forteller om oppveksten sin, at han begynte med røyking, dop, stjeling osv.
Videoen er regissert av Eigil Landmark som også har regissert ”Kjendisparty” og ”Sommerflørt”.
I musikkvideoen møter vi en som skal forestille Cast som liten. Vi følger han gjennom oppveksten hans og alle de situasjonene han havner i, som når han driver med hærverk og sånt no. Mellom disse klippene ser vi en voksen Cast som rapper, med mange andre rappere i bakgrunnen.
Jeg vil kalle denne musikkvideoen for en fortellende en. Den en historie om Casts oppvekst og hverdagen til barn som lever et vanskelig, kriminelt liv.
Det er stor sammenheng mellom tekst og video. Vi finner de samme situasjonene og ”scenene” i begge deler. Både tekst og video handler om livet til Cast, og hvordan det er å leve et liv som problembarn og ungdomskriminell.
Miljøet har jo også stor sammenheng med tekst og video. Det miljøet som er skildret er det ungdomskriminelle miljøet, med dop drikking stjeling hærverk og alle disse tingene som også blir sunget om.
Videoen og teksten har et sterkt budskap og prøver på en måte å skremme andre fra å gjøre de samme feilene som artisten selv gjorde da han var ung. Den har en slags dyster stemning som gir oss medfølelse med de som har det slik som han hadde det, og som har vanskelig for å komme ut av det igjen. Det at filmen er uten farger og i dokumentar stil er med på å forsterke denne stemningen. Den skildrer også hvordan man bare tuller seg lenger og lenger inn i disse problemene.
Jeg synes videoen fint får frem et viktig budskap. Den bidrar sterkt til å understreke sangen og det er en god blanding mellom klipp fra en historie og artisten som fremfører sangen.
Jeg valgte denne musikkvideoen fordi jeg synes den har noe viktig å fortelle og budskapet er veldig tydelig. Samtidig gjør det at dette er faktiske hendelser og historien om artistens liv, at budskapet kommer enda lettere frem. Han vet hva han snakker om og det gjør det lettere for oss å ta det til oss.

Ingen kommentarer: